Om Kreta

Kreta var hovedsete for en av Europas første sivilisasjoner, den minoiske kulturen. Blant annet konstruerte de noen av de første kloakksystemene.

Minoisk kultur

Den minoiske sivilisasjonen på Kreta var den første europeiske høykultur. Det var en utviklet bronsealdersivilisasjon som gjennom handel oppnådde stor politisk, kulturell og økonomisk innflytelse i hele den indre Middelhavsregionen. Den minoiske kulturens blomstringstid var perioden mellom år 2000 f.Kr og 1450 f.Kr.

Den største minoiske severdigheten er det delvis restaurerte og imponerende palasset på Knossos, som var et maktsenter både i den minoiske sivilisasjonen, og den etterfølgende mykenske kulturen. Knossos ligger like ved Heraklion.

Andre verdenskrig

I mai 1941 ble Kreta invadert av tyske fallskjermstyrker. De greske, britiske, australske og newzealandske soldatene ble slått tilbake grunnet mangel på luftstøtte og antiluftskyts. De tyske tapene var på 60–70% bare under luftoverfallet. Tyskerene mistet 6500 mann mens de allierte mistet mer enn 15 000. Tyskerne hadde regnet med å bli mottatt som befriere av den greske lokalbefolkningen, noe som ikke var tilfellet. Lokalbefolkningen svarte med partisanbevegelser og generell motstand imot tyskerne, som igjen utførte grusomme represalier mot sivilbefolkningen.

Antony Beevor har skrevet en stor bok på over 500 sider om dette, Kreta – okkupasjon og motstand, som ble gitt ut på norsk i 2007.


Byer

De største byene på Kreta er

Turisme

Kreta er mest kjent som en sol- og badeferieplass.

Spesielt bør nevnes øyas eneste innsjø, Kournas, med bademuligheter og vannsykling. Bratte åser omgir den stille vannflaten. En annen naturperle er Samariaravinen.

Lengst nordvest på øya er den flotte stranda Falasarna populær. Det samme kan sies om stranden Elafonisi i sørvest. Elafonisi har klart blått vann og er ganske ubefolket, selv i høysesongen. Fine sandstrender med klart vann finnes også ved Paleohora og Georgioupolis.

Sør for det vestlige Kreta ligger Europas sydligste punkt, på den 27 kvadratkilometer store øya Gavdos eller Gavdhos.

Rethymno (gresk ΡέθυμνοIPA 'reθimno) er et prefektur på øya Kreta i Hellas. Dets hovedstad er Rethymno.

Den viktigste næringen i området er turisme. Landsbygden baserer seg også på landbruk og gjeterdrift. Landsbyen Anogia rapporteres å ha den høyeste fertilitetsrate i EU-området.

Kilde ; Wikipedia